5 tips för att må bättre i klimakteriet

5 tips för att må bättre i klimakteriet

Med boken På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet vill vi belysa klimakteriet för att sprida information, bryta tabut och stigmat och visa de alternativ som finns tillgängliga för kvinnor som lider av symptom.

Vanliga symptom på klimakteriet 

🔸 Sömnlöshet
🔸 Svettningar/vallningar
🔸 Ångest och depression
🔸 Oregelbunden mens
🔸 Humörsvängningar
🔸 Panikattacker
🔸 Trötthet
🔸 Muskelvärk
🔸 Med mera, med mera…

… ja, listan kan göras lång. Men det finns saker man kan göra för att minska symptomen. Läs vidare för fem tips!

1. Få tillräckligt med sömn

Att inte kunna sova är ett vanligt symptom på klimakteriet. Och när vi inte sover kommer andra symptom som brev på posten. Försök alltså få till den där sömnen till varje pris.

2. Ät mat som du mår bra av

Maten vi äter påverkar humöret mer än du tror. Undvik för mycket socker och kolhydrater, och dra ner på köttet. Vegetarisk kost kan nämligen minska symptomen. Häftigt!

3. Träna lagom

Träning är vår bästa medicin! Och när det kommer till klimakteriet finns forskning som visar att träning stabiliserar hormonerna. Att röra på sig lite varje dag kan göra underverk, men för högintensiv träning kan förvärra symptomen, så känn efter vad som funkar för dig.

4. Utöva mindfulness

Klimakteriet kan vara en tuff period, och då kan mindfulness hjälpa. Att fokusera på nuet och vara närvarande kan minska ångest och nedstämdhet – och det tackar vi ju inte nej till!

5. Oroa dig inte! 

När vi börjar lägga märke till symptom kommer lätt känslan av att något är fel på en. Klimakteriet kan kännas som en berg-och-dalbana av symptom. Men att oroa sig gör inte saken bättre – och det finns hjälp att få!


Fler tips och fakta finns i boken På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet av Katarina Wilk  🙌