Ny bok för alla som kämpar med skrivrutinen

Ny bok för alla som kämpar med skrivrutinen

Allt fler drömmer om att skriva böcker men för många stannar drömmen på idéstadiet. I Michaela von Kügelgens nya bok Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin får läsaren handfast hjälp för att prioritera skrivandet.

Oavsett om man har skrivit mycket eller lite brukar det komma perioder i varje författares liv då skrivandet inte löper.

– Eller så sipprar tvivlet in. Den känslan är tyvärr mycket bekant för mig, säger finlandssvenska Michaela von Kügelgen.

Den inspirerande skrivboken Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin försläpptes under bokmässan och alla exemplar förlaget hade med sig sålde slut under mässan.

Förläggaren Elin Ihreborn från People & Stories beskriver det som en flygande start för boken.

– Vi trodde aldrig att den skulle sälja så bra direkt över disk, med knappt någon marknadsföring alls! Men det visar att det finns ett stort skrivsug där ute, säger Ihreborn.


Skrivbok med ny nisch

Boken är skriven för alla som behöver hjälp och pepp i sitt skrivande. Eller kanske behöver ett sorts tillstånd för att skriva.

– Av någon anledning är vi rätt bra på att skuffa undan våra drömmar och tänka att vi inte har rätt att vara kreativa. Med min nya bok vill jag hjälpa andra att våga satsa på skrivandet – om det är vad de allra helst vill göra, säger von Kügelgen som tidigare skrivit två romaner utgivna av finlandssvenska Förlaget M.

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin skiljer sig också ur mängden när det kommer till skrivböcker.

– I den här boken kommer läsaren varken att lära sig om dramaturgi eller få läsa jättemycket om hur jag skriver eller hur min författarresa sett ut. Jag vill att den här boken ska handla om mottagarens skrivande, att hen själv får jobba fram en rutin som passar i vardagen, förklarar von Kügelgen.


Väcka skrivlust

I Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin varvas övningar för att hitta det egna skrivandet med tips och tankar av von Kügelgen. Utöver det har hon intervjuat åtta författare för att bredda bilden av skrivandet och författarskap.

– Jag vill visa att ett skrivande liv kan se ut på många olika sätt. En del författare har en strikt rutin och exakta ordmål för varje dag, andra skriver i den takt som orden kommer. Det finns inget rätt eller fel, påminner von Kügelgen.

Bland annat Kjell Westö, Monika Fagerholm och Sara Lövestam delar med sig av sina skrivprocesser i tematiska intervjuer.

– Med Westö pratar vi om research och med Lövestam om synopsis. Fastän man själv inte skulle vara intresserad av varken research eller synopsis tror jag att intervjuerna kan ge små gnistor som sätter fart på skrivelden, säger von Kügelgen.

Idén för boken föddes av en kurs von Kügelgen hade våren 2021. Därför kan Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin ses som en självstudiekurs.

– Mitt främsta mål är att väcka skrivlust. Jag hoppas att läsaren ska börja strunta i sina tvivel och i det rationella och istället låta den kreativa leken ta plats, säger von Kügelgen.

 

Högupplösta bilder på omslag och författare kan laddas ner här. Fotograf: Jennifer Sandström. Bokens omslag och inlaga: Simberg & Partners.


Sagt om boken

”En lättillgänglig och peppig bok, men framför allt tyckte jag att den var inspirerande. Jag ville sluta läsa och börja skriva hela tiden!”

– Pernilla Wellrath från podden Vad vi pratar om när vi pratar om böcker