Sluta banta och slut fred med din kropp

Sluta banta och slut fred med din kropp

Idag är det mer norm än undantag att banta, då närmare hälften av världens vuxna befolkning försöker gå ner i vikt. Många har därmed en krånglig relation till mat och många kämpar med viktnedgång under större delen av livet utan att nå resultat.

I den nya boken Matfrihet – Bli fri från känsloätning och matångest med intuitivt ätande vill My Westerdahl ge läsaren verktygen till att få en mer avslappnad relation till mat. Författaren sätter dietkulturen under lupp och sticker hål på fördomar och felaktiga föreställningar om vikt, dieter och hälsa.

Bantning och dieter har funnits i alla tider. Idag gömmer sig bantningsmetoder i nya förpackningar och vi kallar det bland annat för hälsa och wellness. Boken är ämnad att hjälpa människor som lider av känsloätning, kroppshat och kontrollförlust att få en normal relation till mat, sluta banta och uppnå hälsa utan dieter med hjälp av intuitivt ätande.

– Vi står på gränsen till ett paradigmskifte. Allt fler rör sig mot kroppspositivismen och allt fler läkare vägrar vikthetsa patienterna. I stället pratar de om hälsa ur ett bredare perspektiv. Tjocka människor samlar sig också i olika grupper och föreningar och reser sig ur sitt förtryck. Människor sluter fred med sina kroppar och hälsofascismen blir mer och mer ifrågasatt och granskad, säger My Westerdahl.

Med denna bok lanserar My Westerdahl konceptet Matfrihet, som istället för en uppsättning regler är en guide till hur man kan lyssna in kroppen, låta ätandet ta sina egna uttryck för att må bra och bli fri från ångest och skam kopplat till mat. Boken ger läsaren verktygen till att få en mer avslappnad relation till mat tack vare en femstegsmetod, där det första och största steget är att en gång för alla sluta att banta.

– Matfriheten utlovar inte en perfekt kropp. Det handlar istället om att hitta till den vikt som din kropp trivs i och att göra ätandet enkelt för dig. Det handlar om att befria dig från ångest och skam kopplat till mat och vikt och den kunskapen behöver människor i alla storlekar, säger My Westerdahl.

 

Matfrihet är en kvinnofråga eftersom kroppshatet är så vida spritt bland oss kvinnor, men den är också mycket större än så – det är en fråga för hela mänskligheten. I tredje världen svälter människor för att de inte har någon mat, här svälter vi oss frivilligt för att passa in i sjuka ideal. Hur ska vi krossa glastaket om vi går hungriga och alltid är besatta av tankar på mat, vikt och hälsa?

– ur boken.

 

My Westerdahl är civilingenjör, coach och terapeut. Idag arbetar hon med att coacha och utbilda inom intuitivt ätande och driver Instagramkontot @mywesterdahl.se där hon vill inspirera till kroppsacceptans och matfred. Matfrihet är hennes debutbok.