Stolen Concret i boken Berättelser om småländska designmöbler

Möbelentreprenör samlar småländsk möbelhistoria i unik bok

Upptäck en bit svensk möbelhistoria i en av landets största möbelsamlingar med tusentals småländska designmöbler från 1900-talet. Möbelentreprenören Johan Sjöbergs samling har nu blivit en bok som visar över 600 samlade möbler, inklusive världens dyraste Ikea-möbel: Cavalli-fåtöljen. Boken innehåller även bidrag från möbelhistoriker och formgivare som Jonas Bohlin, Mats Theselius, Eero Koivisto och Gunilla Allard.

Johan Sjöbergs möbelsamling är en av de största i landet med ett imponerande antal stolar, bord och skåp. Och det är 1900-talets Småland som förenar. Liksom denna samlarentusiasts starka vilja att bevara arvet från en epok då hundratals små och stora möbelindustrier trängdes i det skogrika landskapet. Den nya boken har fått namnet Berättelser om småländska designmöbler 1900–1999.

– Hur många möbler som ingår i samlingen? Jag vet faktiskt inte, säger Johan Sjöberg. Jag slutade räkna vid 1 000-strecket, så fler än så är det. I boken har jag samlat ungefär 600 av dem, de flesta stolar.

Av dessa har han gett ett 60-tal möbler extra stort utrymme, både vad gäller bild och text. För dessa texter svarar en rad möbelhistoriker, skribenter med specialintresse och företagsledare i möbelvärlden.

Antikvitetsexperter som Knut Knutson, Ulrika Ruding, Jonatan Jahn och Andreas Siesing, möbelforskaren Sigrid Eklund Nyström, företagsledaren Kenneth Ståhl, journalisterna Hedvig Hedqvist, Petter Ekelund, Britta-Lena Ekström, Rebecka Tarschys, med flera.

Inte minst skriver en rad formgivare och berättar om de egna möblernas tillkomst: Jan Ekselius, Jonas Bohlin, Mats Theselius, Gunilla Allard, Hans Ehrich, Nirvan Richter, Love Arbén och Eero Koivisto.

Bland favoriterna nämner Johan Sjöberg Carl Bergstens fina caféstol som togs fram hos Gemla till en utställning i Norrköping 1906 och solfjäderformade pinnfåtöljen Bågen av Sven Engstrand och Gunnar Myrstrand för Nässjö Stolfabrik 1952.

– Den senare en i mitt tycke perfekt förening av trä, luft och fantasi. Och så förstås Bengt Rudas Cavalli-fåtölj från 1958, en dyrgrip från Ikea som jag köpte här om året. 

Beställ boken här.