Hon vill minska förskrivningen av antidepressiva till kvinnor
Katarina Wilk, en av Sveriges främsta författare och föreläsare om klimakteriet, är aktuell med nylanseringen av sin bok om förklimakteriet som fått stort internationellt gehör och sålts till sju länder.
– När jag gav ut Perimenopower 2018 fick den genomgående fin kritik, inte minst utomlands, men boktiteln var svår i Sverige. Därför nylanserar vi den med ny titel och nytt material, säger Katarina Wilk.
Nyutgåvan släpps 8 mars – på internationella kvinnodagen – och med den nya titeln På väg in i väggen – eller bara i förklimakteriet hoppas Katarina kunna motverka överförskrivningen av antidepressiva läkemedel till kvinnor i 40–50-årsåldern.
– Jag vill få kvinnor att inse att de inte är galna eller utbrända, utan att det helt enkelt kan vara hormonerna som är i obalans. Och där finns det mycket att göra även utan mediciner, vilket många inte känner till.
Fokus på kvinnors psykiska ohälsa
Boken innehåller även en del nytt material, bland annat ett större fokus på hjärnan. Den senaste forskningen kring kvinnors hjärnor och hormonpåverkan tas upp och även hur den psykiska hälsan hos kvinnor ser ut under de reproduktiva åren – från pubertet till klimakterium.
Katarina vill dessutom ändra narrativet kring klimakteriet. Hon tror att det på grund av ett existerande stigma i Sverige inte går att skapa förändringar om man fortsätter på den linjen.
– Det handlar inte om att vi måste prata mer om klimakteriet, utan snarare om varför kvinnor 40 plus ofta får diagnosen utmattningsdepressions, när det i själva verket kan vara hormonerna som svänger. Min mission är att minska den antidepressiva förskrivningen till dessa kvinnor genom att ge kunskap, både till kvinnorna och till vården.
People & Stories grundaren Elin Ihreborn ser stor potential för boken.
– Jag var förläggare på Katarinas förra förlag och när jag fick höra att hon hade en idé om en nyutgåva såg jag stora möjligheter och jag skrev snabbt avtal med henne. Det här är en så viktig bok om ett aktuellt ämne, säger Elin Ihreborn.
Foto: Anna Hållams