Person som skriver

7 tips för en skrivande vardag

Drömmer du om att skriva en bok? Om du gör det är du i gott sällskap, för det sägs att var tredje svensk vill skriva en bok någon gång. Men var tredje svensk har ju knappast skrivit en bok, så vad är det som hindrar dem?

Nedan är 3 vanliga anledningar till varför man inte ger sig i kast med att skriva en bok, fastän man vill det. 

🔸 Du vet inte var du ska börja

🔸 Du har svårt att hitta tid i vardagen

🔸 Du kämpar med att få till en skrivrutin

Känner du igen dig eller några eller flera av dessa? 👆 Då ska du läsa vidare, för här kommer 7 tips för en skrivande vardag, tagna direkt ur boken Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin. Vilket tips kommer du börja göra direkt?

 

1. Bestäm en tidpunkt då du skriver. Du kan ha en fast tid eller till exempel på söndagar planera in kommande veckas skrivpass. Planera in tiden i kalendern och se till att inte boka upp dig på annat just då.

2. Gör ditt skrivprojekt lättåtkomligt genom att lägga dokumentet eller mappen synlig direkt i datorns ”skrivbord”, eller – om du föredrar att skriva för hand – låt din skrivbok ligga synlig på din vanliga skrivplats.

3. Sätt en timer för varje skrivpass, till exempel 15 eller 45 minuter. Men börja med 15 och se om du har lust att fortsätta efter det.

4. Sätt mobilen på ljudlöst och stäng av eventuella notifikationer på datorn som kan störa. Du kan prova att stänga av wifi om du lätt tappar koncentrationen.

5. Hitta en skrivkompis som har ungefär samma skrivmål som du så att ni kan peppa varandra och kanske i ett senare skede ge varandra respons (om ni vill). Om du inte hittar en skrivkompis kan du be en vän med jämna mellanrum kolla hur skrivandet går.

6. Ladda upp med ett batteri av skrivövningar som du kan ta till när du inte har någon inspiration. Använd gärna övningarna i denna bok, du hittar dem på sida 143.

7. Var inte för hård mot dig själv. Ibland har man fullt upp med livet och skrivandet hamnar i skymundan. Men en missad dag eller vecka är inte så farligt. Och framför allt är det inte en orsak att sluta helt. Börja skriva igen när livet tillåter, till exempel en mening per dag och öka successivt.

 

Tyckte du att tipsen var hjälpsamma? Fler tips, kunskap och inspirerande intervjuer med författare hittar du i Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin. Klicka här för att läsa mer om boken.

Lycka till med ditt skrivande! ✍️